Ödemeler Artık Daha Nakitsiz

 

PwC’nin strateji danışmanlığı bölümü Strategy&’in “Ödemeler Araştırması 2020” sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, ödeme alışkanlıklarında nakit kullanımı hızlı bir şekilde azaldı. Araştırma, Türkiye’de nakitsiz ödeme oranının %50’nin üstüne çıktığını ortaya koydu.

 

PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&’in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülkede 3.500 katılımcıyla gerçekleştirdiği Ödemeler Araştırması 2020’nin sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, ödeme alışkanlıklarında nakit kullanımı hızlı bir şekilde azalıyor. Aynı araştırmanın 2018 sonuçlarında Avrupa’daki katılımcıların %43’ü nakit kullanımını tercih ederken, 2020 senesinde bu oran %36 olarak gerçekleşti. Türkiye’de nakit (%46) halen alışveriş / hizmet ödemeleri içinde tercih edilen bir ödeme yöntemi olsa da Türkiye mobil cüzdanlar ve ödeme uygulamaları konusunda Avrupa’nın önünde; mobil ödeme yöntemleri kullanımı Avrupa’da %14’e çıkarken, Türkiye’de bu oran %21’i buluyor.

Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu, Ödemeler Araştırması 2020 sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Belçika, İtalya, İspanya, Polonya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Polonya, İsveç, İrlanda ve Türkiye’de 3.500 katılımcıdan aldığımız veriler, tüketicilerin ödeme davranışlarındaki değişime dair net bir resim veriyor. Aldığımız sonuçlar, alışveriş / hizmet ödemeleri içindeki nakit tercihinin bütün ülkelerde düşüşe geçtiğini gösteriyor. Türkiye’de nakit ödemeler hâlâ en büyük payı oluşturuyor olsa da “nakitsiz ekonomi” kavramının 2010’dan bu yana gündemde olduğu göz önüne alındığında, ülkemizin bu konuyu doğru zamanda öngörüp, yerinde adımlar attığını söyleyebiliriz. Türkiye’de nakitsiz ödeme oranı %50’nin üstüne çıkmış durumda” dedi.

Anlık ve alternatif ödeme yöntemleri Türkiye’de pandeminin de etkisiyle yaygınlaşıyor

Türkiye’de nakitsiz ekonominin büyümesinde etken birçok sebep bulunduğunu belirten Kağan Karamanoğlu, en önemli faktörlerin toplam kart sayısı, kartlarla yapılan alışveriş miktarı, internetten kartlı ödeme alan işyeri sayılarındaki artış olduğunu belirtti. Karamanoğlu “Bunlara ek olarak, pandeminin de etkisiyle hayatımızda yaygınlaşan temassız ödeme, karekod, mobil ödeme ve FAST gibi anlık ve alternatif ödeme yöntemlerinin kullanımında ciddi artışlar gözleniyor” dedi. Türkiye’deki toplam kart sayısının 267 milyonu geçtiğini ve Mart 2020 ile Mart 2021 arasındaki toplam kart artış oranının %12 olduğunu belirten Karamanoğlu, BKM verilerine göre yerli kartlarla yapılan alışveriş miktarının %25’ini internetten yapılan ödemelerin oluşturduğunu ifade etti. Banka müşterilerine Ocak 2021’de açılan FAST sisteminin Nisan’da %300’den fazla büyüme kaydettiğini belirten Karamanoğlu, pandemi ile hayatımızda yaygınlaşan karekod uygulamaları ile karekod işlem sayılarında bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %100 artış gerçekleştiğini söyledi.  Karamanoğlu, 2021 ilk çeyreğinde Türkiye’deki mobil ödemelerin %225, temassız ödemelerin ise %190 arttığını ifade etti.