Editör

Şenol VATANSEVER

 

 

Aralık 2019

 

Yeni Teknolojileri Takip Etmek mi, Kendi İşlerinize Stratejik Seviyede Odaklanmak mı?

 

Türkiye’de son yıllarda veri merkezleri konusunda şirketlerin farkındalık düzeyi yükselmiştir. Bağımsız araştırma şirketlerinin raporları veri büyüklüğünün her geçen gün katlanarak attığını göstermektedir. Böyle bir ortamda şirketlere güç ve rekabet avantajı sağlayan kurumsal bilgiye kesintisiz erişim, işin devamı için kritik önem taşımaktadır. Şirketler, kendi işlerine stratejik seviyede odaklanarak yeni teknolojileri takip edebilmek için profesyonel hizmet sağlayıcılardan yararlanmayı tercih etmektedir. En önemli beklenti verimliliklerini ve karlılıklarını artırmalarına yardımcı olacak yapıların tasarlanmasıdır. Karar aşamasında belirleyici kriter olarak ön plana çıkan özellikler, hizmet sağlayıcının tecrübesiyle şirketin BT altyapısını geliştirmesi, iyileştirmesi, yönetmesi ve sürekliliğini sağlamasıdır. Bu kapsamda, veri merkezi, uygulama ve sistem yönetimi, veri depolama ve yedekleme, network ve güvenlik desteği, yardım masası ve masaüstü destek hizmetlerinin yanı sıra olağanüstü durum merkezi hizmetlerinin bütünsel olarak kullanımı önerilmektedir.

Şirketin en kritik BT görevlerini taşıyan sunucu, depolama ve yedekleme donanımlarının en uygun iklimlendirme ve güvenlik ortamında bulundurulması ve standart prosedürler çerçevesinde gözetim ve kontrolü gerekmektedir. Birçok şirket için veri merkezlerinin sahip olduğu üst seviye standartlarda ayrılmış bir ortam oluşturulması ilk yatırım maliyetini yükseltir. Pek çok şirkete ortak hizmet vermek üzere yapılandırılan veri merkezleri maliyet avantajı getirmektedir. Yatırım avantajına ek olarak, kendi işine odaklanmak isteyen BT yöneticilerine, işi tamamen veri merkezi yönetimi olan ve adanmış kadrolarla profesyonel hizmetler veren sağlayıcılar büyük güven ve rahatlık sunmaktadır. Kurumun ağ yapısına gerekli iletişim hizmetleri ile bağlanan sistemler, erişim açısından daha güvenli ve elverişli hale gelebilmektedir.

Hizmet alınacak veri merkezinin, ITIL ve COBIT gibi global BT yönetim ve süreç standartlarına uygun şekilde işletilmesi önemlidir. Şirketin ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenen koşulları içeren özel hizmet seviyesi sunulması risk yönetimine katkı sağlamaktadır. Olağanüstü durum senaryolarını destekler şekilde alternatif lokasyonlarda bulunan yedek sistemlerin devreye girmesi de veri merkezi hizmeti alırken değerlendirilmesi gereken katma değerler arasındadır.

Şirketlerin ve kurumların veri merkezi ihtiyaçlarına uygun teknolojik gereksinimlerinin belirlenmesi, hayata geçirilmesi ve sürdürülebilmesi noktasında uygun maliyetli çözümlerin sunulması önemlidir. Günümüzde bu çözümlerin KVKK mevzuatına uygun olması da çok önemlidir. Veri merkezleri, bulut ve KVKK alanındaki uzmanlığımızla en ideal modelin projelendirilmesi ve uygulanması noktasında ihtiyaç duyanlara destek olmaya hazırız.