Türkiye-ABD Ekonomik İlişkilerini Güçlendiren Şirketler
Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) tarafından Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerin ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘I AmChamPion’ ödülleri sahiplerini buldu.
Dünya Gazetesi iş birliği ile gerçekleşen ödül programının 18 Aralık’ta gerçekleşen online ödül törenine, kamu ve iş dünyası üst düzey temsilcileri katılırken, şirketler 12 farklı kategoride ödüllerine kavuştu.
Ülkemizde 50 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan 110’u aşkın Amerikan şirketini temsil eden Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye), faaliyetleriyle Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketlerini düzenlendiği ‘I AmChamPion’ töreninde ödüllendirdi.
‘I AmChamPion’ ödülleri töreni 18 Aralık 2020 Cuma günü kamu ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Bu yıl ikincisi Dünya Gazetesi iş birliğiyle düzenlenen ve www.iamchampionawards.com adresinden canlı yayınlanan ‘I AmChamPion’ ödülleri kapsamında, Türkiye-ABD ikili ticaret ve yatırımına katkıda bulunan Türk ve Amerikan şirketleri 12 farklı kategoride ödüllendirildi. Onur Ödülü’nü, jüri tarafından Türk-Amerikan iş diyaloğuna katkı sağlayan iş insanı olarak seçilen Citi EMEA Bölgesi Çok Uluslu Şirketler Başkanı Serra Akçaoğlu aldı.
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan AmCham Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu şunları söyledi: “AmCham Türkiye olarak, ülkemizi ‘global tedarik zincirlerine taşıyan bir güç’ olma hedefimiz doğrultusunda ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Derneğimiz bu gücünü 3 ana kaynaktan alıyor: Yatırım, iş gücü ve ihracata yaptığı katkı; dünya standartlarında yeteneklerin geliştirilmesi ve kurumsal yönetişimin gelişimine katkıda bulunulması ve yerel iş ortaklarının küresel değer zincirleri ile buluşturulması. Bu hedeflere ulaşmak için Türk-ABD iş dünyası, uluslararası yatırımcılar, yerel karar alıcılar ile yakın temaslarımızı sürdürüp, üretken ve sürdürülebilir bir iş birliği platformu oluşturmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Törenin açılışında konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “2020 yılına, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının getirdiği belirsizlikler, küresel ekonomide yaşanan şoklar damgasını vurdu. Bu zorlu ve belirsiz süreçten en az hasarla çıkmak isteyen şirketler, Türkiye gibi, uluslararası yatırımcılarla dost, tarafsız, değişime açık, güvenilir ve dinamik yatırım ortaklarını tercih ettiler. Rekabetçi maliyetleri, geniş üretim imkânları, kalifiye işgücü, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı ve her ihtiyaca cevap verebilecek teşvik paketleri ile Türkiye, uluslararası doğrudan yatırımcılar için eşsiz fırsatlar sunuyor. Ülkemizle ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi ve ivme kazanması için ABD menşeli yatırımcıların ülkemizdeki işletmelerle kuracağı ortaklıkları ve AR-GE ekosistemimize katma değer sağlayacak iş birliklerini destekliyoruz” dedi.
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ödül törenine katılarak Çeşitlilik ve Kapsayıcılık kategorisindeki ödülü verirken şu açıklamada bulundu: “Kadın girişimcilerimize dokunan bir kategori olması dolayısıyla bu ödülün Türkiye’yi yansıttığını düşünüyorum. Türkiye’de çalışan nüfusun yalnızca üçte birini kadınların oluşturduğu ülkemizde kadın girişimcilere destek verilmesi çok büyük önem arz ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li şirketlerin bu alanda gösterdikleri çaba için kutluyorum. Yeni yılın işveren kadın sayısının artış göstereceği ve ekonomimizin güçlenen girişimcilik ekosistemiyle büyümeye devam edeceği bir yıl olmasını temenni ediyorum.”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Küresel Tedarik Zinciri kategorisindeki ödülü verirken şunları söyledi: “Uluslararası şirketlerin Covid-19 pandemisi ile birlikte küresel tedarik ağlarına bakışlarını dönüşüm geçireceği öngörülüyor. Özellikle maliyetlerin minimize edilmesi kadar tedarik zincirlerinde güvenliğin ve sürekliliğin sağlanması da küresel şirketlerin geçmişe nazaran daha önemli bir önceliği haline geliyor. Türkiye’nin yetenekli ve dinamik işgücüyle, becerikli girişimcileriyle, coğrafi avantajıyla, sanayimizin güçlü altyapısı ve ürün çeşitliliğiyle ve aynı zamanda yatırımcı ve girişimci dostu kamu politikalarıyla önümüzdeki dönemde küresel tedarik ağlarında daha güçlü bir yer edinmesi için hep birlikte çaba gösteriyoruz. Bu süreçte Türkiye’deki KOBİ’lerle birlikte Türkiye’deki üretimin küresel tedarik ağlarına taşınmasına çok önemli katkılarda bulunan tüm şirketleri yürekten tebrik ediyorum.”
Ödül programının jüri üyesi olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, “Salgın sürecinde, arz güvenliği ve küresel tedarik zincirindeki sürekliliğin ne kadar önemli ve kritik olduğuna hep birlikte şahitlik ettik. Bu dönemde belirli sektörlerin stratejik önemi daha da arttı. Yaşam bilimleri sektörü de bunlardan biri. İlaç alanında 350 milyon TL’lik önemli bir yatırım kararı veren Gilead Sciences’a, “2019 Yılında En Yüksek Etkiye Sahip Yatırım Kararı Alan ABD Şirketi” ödülünü vermekten mutluluk duyuyorum” dedi.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, “AmCham Türkiye, iki ülke arasındaki ticareti teşvik etmede ve ekonomik, sosyal ve kültürel bağlarımızı güçlendirmede hayati bir rol oynuyor. Başkanlarımız, ikili ticaretimizi 100 milyar dolara çıkarma hedefi üzerinde anlaştılar; biz de bu hedefe ulaşmaya çalışıyoruz. ABD’deki Türk yatırımı 2015’te yaklaşık 2 milyar dolardan 2019’da 2,3 milyar doların biraz üzerine çıktı. Pandeminin başlangıcından bu yana, Türkiye ABD’ye yaklaşık 180 milyon dolarlık cerrahi olmayan tıbbi önlük ihraç etti. Bu, ekonomilerimizin etkili bir şekilde birlikte çalışıp birbirlerine yardım edebileceğinin mükemmel bir örneğidir” şeklinde konuştu.
EK – 1: “I AmChamPion” Ödülleri Jüri Üyeleri
Ödül programının jüri üyeleri arasında,
- C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu,
- Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan (Jüri Başkanı),
- ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Heather Byrnes,
- Fulbright Genel Sekreteri Prof. Dr. Ersel Aydınlı,
- Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve
- Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Elif Ergu Demiral yer aldı.
EK – 2: “I AmChamPion” Ödülleri Kazanan Şirketler
Türk Şirketlerinin Ödüllendirildiği Kategoriler:
- İhracat Ödülü: TUSAŞ Motor Sanayii – TEI
- Dijital Dönüşüm Ödülü: TUSAŞ Motor Sanayii – TEI
- Türk Start-up Şirketi: Faladdin
- Kadın Yönetici İstihdamı Ödülü – Abdi İbrahim İlaç
Amerikan Şirketlerinin Ödüllendirildiği Kategoriler:
- Covid-19 Destek Projesi: GE Healthcare (Tıbbi Ekipman Teslimatı ve Bakımı)
- Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Projesi: Citibank (Citi Mikro Girişimci Ödülleri)
- İnovasyon Ödülü: MSD (İlaç Geliştirme & Klinik Araştırma)
- Global Türkler Ödülü: Nielsen
- Yatırım Ödülü: Gilead Sciences
- Bölgesel Merkez Ödülü: Ford Otosan
- Küresel Tedarik Zinciri Ödülü: Boeing
- Öz Yeterliliğe Katkı Ödülü: Ford Otosan
Onur Ödülü: “Türk-Amerikan İş Diyaloğuna Katkı Sağlayan İş İnsanı”
- Serra Akçaoğlu, Citi EMEA Bölgesi, Çokuluslu Şirketler Başkanı
Comments are closed.