Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
Bireysel Yatırımcılar da Yüksek Teknoloji Girişimlerine Yatırım Yapabilmeli
Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, vatandaşların mevcut birikimlerinin bir kısmını yüksek teknoloji firmalarına yatırım yapabilmelerine imkân sağlayacak kitlesel fonlama altyapıları tasarlanmasının önemine dikkat çekti. Bir güven unsuru olarak algılanacağından devletin liderliğinde olması gerektiğini kaydetti. 2011 yılında Peakgames’in yüzde 16,50 hissesinin 11,5 milyon dolara satıldığını, 2020 yılında şirketin 1,8 milyar dolara satılmasıyla bu hissenin yüzde 2.500’lük bir getiri sağladığını belirtti.
Felaketler yılı 2020 geride kaldı. 2021 yılı için olumlu beklentiler var. Ekonomi yönetimi, icracı bakanlar, büyük patronlar, finansçılar, oda-birlik başkanları ve uluslararası şirketlerin CEO’ları ekonominin geleceğini değerlendirdi, tahminlerini paylaştı. BİDER Başkanı Şenol Vatansever de 2021 yılı Türkiye ekonomisi ve bireysel yatırımcılar için yatırım alternatifleri hakkında görüşlerini Para Dergisi’nden Ürün Dirier’e aktardı.
Vatansever; bireysel yatırımcıların birikimlerini hala sadece ev, arsa, faiz, döviz, yastık altı gibi geleneksel yöntemlerle değerlendirmeye çalıştığını belirterek, “Bir güven unsuru olarak algılanacağından devletimizin liderliğinde, vatandaşlarımızın mevcut birikimlerinin bir kısmını yüksek teknoloji firmalarına yatırım yapabilmelerine imkân sağlayacak kitlesel fonlama altyapıları tasarlanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Alpha Investment Partners, 2011 yılında Türk oyun şirketi Peakgames’in yüzde16,50 hissesini 70 milyon dolar değerleme üzerinden 11,5 milyon dolara satın almıştı. Ki o dönem için çok büyük bir satın alma olarak değerlendirilmişti. Zynga, 2020 yılında Peakgames’i 1,8 milyar dolara satın aldı. Bu durumda yüzde 16,5 hisse 9 yılda yaklaşık yüzde 2.500’lük bir getiri sağladı.
Siber güvenlik, yapay zekâ, blockchain, robotlar ve robot yazılımlara yatırım
Vatansever; bireysel yatırımcılara risk alma seviyelerine göre paralarının bir kısmını siber güvenlik, yapay zekâ, blockchain, robotlar ve robot yazılımlar gibi teknoloji alanlarındaki girişimlere yatırmalarını önererek kendisinden de örnek verdi: “Bireysel yatırımcı olarak paramı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gibi regülasyonlara uyumluluk yazılımlarına (www.patriotkvkk.com) ve siber güvenlik gibi her zaman dünya trendleri arasında yer alacak yazılımlara (www.patriotsiem.com) yatırıyorum. Bu alanda yazılım üreticisi olan kendi şirketimi 5-10 yıl içerisinde Turcorn yapma hedefim var.”
Kovid-19 salgınının kontrol altına alınması gerekiyor
Türkiye, OECD ülkelerinden pozitif yönde ayrışarak üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyüdü. Bu büyümede kısa çalışma ödeneği, işten çıkarmaların yasaklanması, borçların ötelenmesi ve faizlerin indirilmesi gibi hükümetin aldığı aksiyonların etkili olduğunu; bankaların daha fazla kredi vermesinin ve vadeleri uzatmasının piyasaya sınırlı da olsa nefes aldırdığını belirten Vatansever, “Kovid-19 salgınındaki artış sebebiyle uygulanan yeni kısıtlamaların ve faiz artışının dördüncü çeyrekte büyüme hedefini baskılayacağını düşünüyorum. 2021 yılında Türkiye ekonomisinde tekrar bir toparlanma olması için mutlaka Kovid-19 salgınının kontrol altına alınması ve aşıların hızla geniş kitlelere uygulanması gerekiyor. Hükümetin önümüzdeki yıl da sektörlere nefes aldıran aksiyonlarına devam etmesi ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak. Büyümenin kalıcı olması ve güven ortamının sağlanması için ekonomi ve hukuk alanındaki yapısal reformlar ile ilgili somut adımların atılması yatırımcılar tarafından takip edilecek. Ancak bu şartlarda bizim de yurt dışından büyük yatırım fonlarını Türkiye’ye çekmek üzere yaptığımız görüşmeler meyvelerini verebilir.” açıklamasında bulundu.
Comments are closed.