CFO’lar Sürdürülebilir Büyümeye Odaklanıyor
EY CFO’nun DNA’sı raporuna göre; finans yöneticilerinin en büyük öncelikleri günümüz koşullarında organizasyonların korunması ve gelecekte sürdürülebilir büyüme sağlanması. CFO’ların %82’si uzun vadeli değer yaratılması konusunda şirket paydaşları tarafından kendilerine giderek daha fazla sorumluluk atfedildiğini ifade ediyor.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), finans liderlerinin görev ve sorumlulukları bakımından geçirdiği dönüşümü mercek altına alan CFO’nun DNA’sı raporunun sonuçlarını açıkladı. Dünya genelinden 800’ü aşkın finans lideriyle gerçekleştirilen anket sonucu oluşturulan rapor, CFO’ların pandemi dönemi ve sonrasında şirketlerin geleceklerinin yeniden şekillendirilmesinde en önemli üst yönetim rollerinden birini üstleneceğini ortaya koyuyor.
Kısa ve uzun vadeli değer arasında denge sağlanması yeni sorumluluklar getiriyor
Ankete katılan finans yöneticilerinin %86’sı en büyük önceliklerinin günümüz koşullarında organizasyonlarının korunması ve gelecekte sürdürülebilir büyüme sağlanması olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte CFO’ların %84’ü kısa vadeli finansal sonuçlar ile uzun vadeli değer yaratılması arasında denge sağlanmasının öncelikleri arasında yer aldığını ifade ediyor. CFO’lar bu önceliğin kurumsal raporlama gibi geleneksel sorumluluklar ile birlikte aynı zamanda dijital dönüşümün denetlenmesi gibi yeni sorumlukları içerdiğini dile getiriyor.
Kurum içinde farklı fonksiyonlarla iş birliği güçlendirilmeli
Rapor sonuçları, CFO’ların diğer üst yönetim rolleri ile ilişkilerini güçlendirmelerinin gelecek dönem için önceliklerini gerçekleştirmelerine destek olacağına işaret ediyor. Buna karşın CFO’ların %52’si insan kaynakları bölüm başkanları (CHRO) ile sınırlı iş birliği içerisinde olduklarını veya herhangi bir iş birlikleri olmadığını söylerken, bu oranın pazarlama bölüm başkanları (CMO) için ise %44’e düştüğü görülüyor.
Değer odaklı bir finans kültürü için geleceğe hazırlık yapılmalı
EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Gökhan Gümüşlü rapor sonuçları ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Kıdemli finans liderlerinin bugünün sorunlarını çözmenin ötesine bakmaları gereken bir dönemdeyiz. Kurum stratejisiyle uyumlu, değer yaratma odaklı bir finans kültürü için pandeminin beraberinde getirdiği büyük değişimin organizasyona uzun vadeli fayda sağlayacak şekilde kullanılması gerekiyor. Finans fonksiyonunda daha uzun vadede gerçekleşecek dönüşüme odaklanılması, teknoloji, altyapı ve yetkinliklerin geliştirilmesi açılarından hazırlık yapılması CFO’ların şirketlerinin sürdürülebilir büyüme performansına güçlü bir katkı sunmalarına destek olacaktır.”
Yatırımcı daha fazla bilgi talep ediyor
Rapor; CFO’ların piyasa trendlerinde 2020 yılında yaşanan değişime paralel olarak amaç odaklı bir strateji uygulamaya çok önem verdiklerini ortaya koyuyor. Ankete katılan CFO’ların %82’si uzun vadeli değer yaratılması konusunda şirket paydaşları tarafından kendilerine giderek daha fazla sorumluluk atfedildiğini ifade ediyor. Bununla birlikte CFO’ların %79’u yatırımcılar tarafından da organizasyonlarının tüm paydaşları için uzun vadeli değer yaratma yöntemleri konusunda önceye göre çok daha fazla bilgi talep edildiğini belirtiyor.
Finans fonksiyonunda 2025’e kadar köklü değişim bekleniyor
Rapora göre finans fonksiyonu gelecek beş yıllık dönemde teknoloji öncülüğünde köklü bir dönüşüm geçirecek. Ankete katılan CFO’ların %77’si 2025 yılında finans BT’sinin bina içerisinde değil, bulut bilişim üzerinden gerçekleşeceğini düşünürken, %74’ü ise finans fonksiyonunun blockchain temelli bir ekosistemin bir parçası olacağını öngörüyor.
Comments are closed.