Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
COVID-19 ile Beraber Türkiye’de Bulut Kullanımı Sıçrama Yaptı
COVID-19 küresel salgınının başlaması ile beraber Dünyada ve Türkiye’de sağlık ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler yaşanıyor. Puslu havalar oluşturan kriz dönemlerinde değişimlere ayak uydurabilenler durumu fırsata da çevirebiliyor. Dijital dönüşümde öncü olmak isteyenler bu alanda gerekli yatırımları zaten yapıyorlardı. Rekabet ortamı, çeviklik ihtiyacı da dijital dönüşüme doğru itiyordu. Nispeten değişime daha kapalı olan sektörlerde de küresel pandemi ile beraber dijital dönüşüm için aksiyon almak zorunluluk haline geldi.
Veri merkezi sektörünün önde gelenlerini buluşturacak Data Center İstanbul Sanal Etkinliği, 8 Aralık’ta online olarak gerçekleşecek. Kamu ve özel sektörün lider isimleri ve medya temsilcileri konferansa katılacak. Global Bilişim Derneği (BİDER), BİLİŞİM GRUBU ve Dijital Biz Dergisi’nin de destekleyenler arasında yer aldığı konferansta BİDER Başkanı Şenol Vatansever ve BİDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erol Özgüner birer konuşma yapacak.
Data Center İstanbul Konferansı, geçen yıl da Türkiye’de veri merkezi sektörünün yeni buluşma noktası olmuştu. Sektörün lider firmalarının sponsorluğunda güncel konuların konuşulduğu ve üst düzey veri merkezi profesyonellerinin yer aldığı etkinlik, katılımcılarına eşsiz bir networking ortamı sağlamıştı. Dijital dönüşüm, veri merkezi trendleri, büyük veri, yapay zekâ, siber güvenlik, bulut, sanallaştırma gibi birçok konu işlenmişti.
COVID-19 küresel salgını ile beraber birçok sektörün evden çalışmaya başladığını belirten Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, bulut tabanlı bilgi teknolojileri altyapısı olanların bu geçişte çok zorlanmadığını, ağırlıklı olarak kendi sistem odalarını kullananların ise bulut teknolojilerine geçiş için alternatiflerini değerlendirmeye başladığını aktardı.
IDC’ye göre 2022’ye kadar, dijital dönüşümün merkezindeki işlemci gücünü sağlayan bulut bilişim harcamaları şirket temel bilişim bütçelerinin yüzde 40’ına ulaşacak. 2028’e kadar yüzde 80’e ulaşması bekleniyor.
Gartner’a göre Bulut İş Süreci Hizmetleri (BPaaS), Bulut Uygulama Altyapı Hizmetleri (PaaS), Bulut Yazılım Hizmetleri (SaaS), Bulut Yönetimi Hizmetleri, Bulut Donanım Hizmetleri (IaaS) ile global genel bulut pazarı 2019’da yüzde 17,5 büyürken, Türkiye genel bulut pazarı 2019’da yüzde 29 büyüdü. 2020 yılında ise pandemi etkileri ile yüzde 17,2 büyüyerek 208 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. 2021 yılına gelindiğinde kurumların yüzde 90’ı bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını karşılamak için birden fazla bulut veya hibrit bulut modeli kullanması bekleniyor.
BİDER Başkanı Şenol Vatansever şu değerlendirmelerde bulundu: “COVID-19 küresel salgınının başlaması ile beraber Dünyada ve Türkiye’de sağlık ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler yaşanıyor. Puslu havalar oluşturan kriz dönemlerinde değişimlere ayak uydurabilenler durumu fırsata da çevirebiliyor. Dijital dönüşümde öncü olmak isteyenler bu alanda gerekli yatırımları zaten yapıyorlardı. Rekabet ortamı, çeviklik ihtiyacı da dijital dönüşüme doğru itiyordu. Nispeten değişime daha kapalı olan sektörlerde de küresel pandemi ile beraber dijital dönüşüm için aksiyon almak zorunluluk haline geldi. Data Center İstanbul Sanal Etkinliğinde COVID-19 ile beraber yaşanan süreçleri ve bulutun yeni normallerini de konuşacağız. Tüm sektör profesyonellerini 8 Aralık’ta bizlerle beraber online olmaya davet ediyoruz.”
BİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner, “Kamuda bulut bilişim teknolojilerinin kullanımı Temmuz 2019 tarihinde yayınlanan bir genelge ile yeniden düzenlendi. ‘Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kritik veriler, internete kapalı ve fiziksel güvenliği sağlanmış bir ortamda bulunan güvenli bir ağda tutulacak. Bu ağda kullanılacak cihazlara erişim kontrollü olarak sağlanacak ve log kayıtları değiştirilmeye karşı önlem alınarak saklanacak.’ şeklinde açıklanan düzenleme sonrası kamu kurumlarının kendi private cloud ortamlarını yaratmaya yönelik yatırımları artmaya başladı. Daha hızlı erişim daha gelişmiş vatandaşlık hizmetleri sunumu, daha güvenilir veri yönetimi gibi faydaları ile bulut bilişim teknolojilerini 8 Aralık’ta hem kamu hem özel sektör temsilcileri ile birlikte değerlendireceğiz.” açıklamalarını yaptı.
Comments are closed.