Dijital Teknolojilerin Hedefi 2030 Yılına Kadar Türkiye’den 10 Yeni Dünya Markası Çıkarmak
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu çatısı altında çalışmalarını sürdüren DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi, ticari diplomasiden aldığı güç ile Türkiye’nin teknoloji ihracatını orta vadede 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken, 2030 yılına kadar 10 yeni dünya markası çıkarmak için Türk özel sektörünün dijital dönüşümüne odaklandı.
Türkiye’yi bir teknoloji merkezi haline getirmek için dijitalleşmede öne çıkan 10 farklı alanda kurdukları komitelerle iş dünyasına dijital bir rota çizdiklerini belirten DEİK-Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Dr. R. Erdem Erkul, Fortune 500’deki Türk şirket sayısının ancak teknoloji kaldıracıyla artacağına dikkat çekti.
Erkul: “Türkiye’deki teknoloji ekosistemini dünyaya tanıtıyoruz”
Dijital teknolojilerin ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu ve Türkiye’nin bu alandaki iştahının artmasına öncülük etmek istediklerini ifade eden DEİK-Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul, “Bulut teknolojileri, fintech, mobil teknolojiler, oyun, siber güvenlik, yazılım teknolojileri, yenilikçi teknolojiler, girişim sermayesi, sağlık teknolojileri ve bu sen kurduğumuz Web3-Blockchain komitelerimizle Türkiye’nin dijital teknolojiler alanındaki 2030 vizyonunu ortaya koyan stratejik adımlar atıyoruz. DEİK’in küresel ticari diplomasi kaslarından aldığımız güçle dijital teknolojiler ekosistemimizi dünya pazarında vitrine taşımak için seferber olmuş durumdayız. 2022 yılında, ABD’de TAİK tarafından düzenlenen 12. Türkiye Yatırım Konferansı’nda düzenlediğimiz Türk Teknoloji ve Girişimcilik Ağına Yatırım Paneli ile Amerikalı girişimcilerin rotasına girmeyi başarırken, Portekiz’de düzenlenen Avrupa’nın en büyük dijital teknolojiler organizasyonu Web Summit 2023’te DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak 7 firmamızın katılımı ile pavilyon kurduk. Ayrıca Hollanda’da düzenlenen dünyanın en büyük finansal teknolojiler organizasyonu olarak bilinen Money 20/20’de ilk defa 8 firma ile DEİK pavilyonu kurulmasına öncülük ettik. Ülkemizden daha fazla Turcorn çıkması, unicorn sayımızın artırması ve oluşturduğumu dijital ticaret koridorları ile ürün ve hizmet ihraç eden bir oyun kurucu olabilmemiz adına Türkiye’deki teknoloji ekosistemini dünyaya tanıtıyoruz.” dedi.
Erkul: “Küresel ticarette eşik atlamamız için dijital dönüşüm şart”
Küresel ekonomi ile ticaretin yakın geleceğine dijital teknolojilerin yön vereceğine dikkat çekerek Türk özel sektörünün dijital dönüşümünü hızla tamamlaması gerektiğine dikkat çeken Erkul, “Yapay zekanın sınırları zorladığı, dijital ticaret koridorlarının açıldığı ve teknoloji ile yüksek katma değer üretemeyenlerin geride kaldığı bir sürecin içindeyiz. Dolayısıyla topyekün bir dijital dönüşüm seferberliği ile Türk sanayisinin ve özel sektörünün her alanda dijital dönüşüm trenini kaçırmaması gerekiyor. Çünkü küresel ticarette eşik atlamamız için dijital dönüşüm şart. Biz de DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, orta vadede Türkiye’nin teknoloji ihracatını 10 milyar dolara çıkarmak için dijital teknolojiler alanında yurt içi ve yurt dışı iş birliklerini artırarak, start-up’larla birlikte Türkiye’deki sanayi şirketlerinin dijital dönüşümüne destek olmayı hedefliyoruz. Dünya Bankası verilerine göre 2022 itibarıyla Türkiye’nin GSYH’si 905,5 milyar doların üzerinde ve ülkemizin teknoloji alanındaki yatırım büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla yüksek teknoloji yatırımları ile ihracatı artırabildiğimizde dijital ekonomi alanında da önemli bir oyun kurucu haline gelebiliriz. Bu vizyonla Fortune 500’deki Türk marka ve Turcorn sayımızı artırmak için yurt dışı girişim sermayesi fonları ile Türkiye’deki start-up, scale-up ve yerli girişim sermayesi fonlarını bir araya getirecek yeni platformların oluşturulmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Comments are closed.