Dünya Klasında Üretim ile Zirvede
Tofaş, Fiat Chrysler Automobiles’a (FCA) bağlı 400 fabrikanın yer aldığı WCM -Dünya Klasında Üretim Programı- değerlendirmesinde, otomobil fabrikaları içerisinde en yüksek puana erişti. Uluslararası kuruluşların üretim faaliyetlerinde küresel standartları belirleyen WCM programı kapsamında, 2013 yılında ‘Altın Fabrika’ unvanını alan ve FCA bünyesindeki en iyi fabrikalardan biri olan Tofaş, mevcut puanını 81’e yükselterek önemli bir başarı elde etti.
Tofaş, endüstriyel alanda yeni bir başarıya daha imza attı. Türkiye otomotiv endüstrisinde birçok ilki gerçekleştiren Tofaş fabrikası, uluslararası kuruluşların üretim faaliyetlerinde küresel standartları belirleyen WCM – World Class Manufacturing (Dünya Klasında Üretim) programı kapsamındaki denetimlerde, 4 puanlık artışla 81 puana ulaştı. Bu sonuçla, Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) dünya genelindeki otomobil fabrikaları içerisinde zirveye yerleşti.
2006 yılında başlayan ve FCA’nın 400 fabrikasının dâhil olduğu WCM yolculuğunun ilk yıllarında “En Hızlı İlerleyen Fabrika” ödülünü alan Tofaş, 2009’da FCA içerisinde “Gümüş Seviye”ye ulaşan ilk fabrika olmuş, 2013 yılında ise “Altın Seviye”ye ulaşmıştı.
Teknolojiyi iyi kullanarak mükemmele yaklaştı
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Çağımızın yoğun rekabet koşullarında teknoloji ve verimliliği odağına alan, kaliteden ödün vermeyen firmalar rakiplerinden ayrılıyor. Rekabetçi ürünlerimizi, Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde tüketiciyle buluşturuyoruz. Dünya çapında kabul görmüş olan World Class Manufacturing sistemine dâhil olmak çok önem verdiğimiz bir konu. Üretime başladığımız ilk günden beri kalite, maliyet, verimlilik konularında mükemmeliyet çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş ve işçi güvenliğini ön planda tutarken, verimlilik ve çevre duyarlılığı alanında teknolojiyi iyi kullanarak önemli iyileştirmelerde bulunduk” ifadelerini kullandı.
“Çıtayı daha da yükseğe çıkardık”
Bu yıl gerçekleştirilen son denetimler doğrultusunda, WCM – World Class Manufacturing (Dünya Klasında Üretim) sisteminde benzerine az rastlanır bir puan artışı kaydettiklerini belirten Cengiz Eroldu sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Dünyadaki hızlı değişim ve rekabet ortamında, uzun soluklu planlamalarla kendimizi sürekli yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Gerçekleştirilen son denetimlerde 77 olan puanımız, 4 puan birden artırıldı ve 81’e ulaştı. Bu gelişme, WCM’nin denetlediği otomobil fabrikaları içerisinde çıtayı en yükseğe çıkarmak anlamına geliyor. Elde ettiğimiz bu başarı çalışanlarımız ve iş ortaklarımızla iş birliği içerisinde çalışmamızın doğal bir sonucudur”.
WCM: World Class Manufacturing – Dünya Klasında Üretim Programı:
WCM – World Class Manufacturing (Dünya Klasında Üretim) sistemi, Avrupalı ve Japon uzmanların birlikte tanımladıkları ve evrimsel bir bakış açısıyla fabrikanın kalite, maliyet yönetimi, teslimat gibi süreçlerini kapsıyor. WCM bu doğrultuda, FCA’nın da içerisinde bulunduğu uluslararası şirketlerin, küresel üretim alanındaki rekabetçiliğini, dünya standardında en üst düzeye yükseltmeyi hedefliyor. Söz konusu prensiplerle, sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır hata, sıfır stok, sıfır israf hedefleniyor. 10 teknik ve 10 yönetsel alanı inceleyen bağımsız WCM uzmanları, programın başarısını 100 puan üzerinden değerlendiriyor.
Türkiye’nin hem binek hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketi Tofaş
1968 yılında kurulan Tofaş, Türkiye’nin hem binek otomobil hem de hafif ticari araç üreten tek otomotiv şirketidir. Tofaş’ın sermayesinde, Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) eşit hissedardır. %24,3’ü halka açık olan Tofaş’ın hisseleri, Borsa İstanbul BİST-30 ve BİST-100 Endeksleri’nde işlem görmekte; Şirket, Kurumsal Yönetim Endeksi ve Sürdürülebilirlik Endeksi’nde de yer almaktadır. Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesi ve 7 bine yakın çalışanı ile Türkiye’nin beşinci büyük sanayi kuruluşudur. Genel merkezi İstanbul’da olan, 350 bin m²’si kapalı, yaklaşık 1 milyon m² alan üzerinde kurulu Bursa Fabrikası’nda da üretim yapan Tofaş, yatırımlarını sürdürerek rekabet gücünü artırmaktadır.
Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) önemli stratejik üretim merkezinden biri olan Tofaş, aynı zamanda grubun Avrupa’daki en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri konumundadır. Tofaş Ar-Ge Merkezi; T.C. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından 2016 ve 2017 yıllarında art arda “Otomotiv Sektöründe En İyi Ar-Ge Merkezi” seçilmiş, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve kuruluşların Ar-Ge’ye ayrılan yatırım tutarlarına göre belirlenen sıralamada, Türkiye’den üç yıl üst üste ilk sırada yer almıştır.
Tofaş, Bursa Fabrikası’nda, Fiat Egea sedan, hatchback ve station wagon modellerinin üretimini yapmaktadır. Dünyanın farklı kıtalarında farklı marka ve model isimleri ile pazara sunulan Egea, Fiat Tipo ve Dodge Neon markaları ile satılmaktadır. Tofaş, Doblo projesi kapsamında Fiat, Fiat Professional ve RAM markalarına, Fiat ve Fiat Professional markalarına ise Fiorino üretimi yapmaktadır. Şirket aynı zamanda iç pazarda altı markanın (Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Jeep, Maserati, Ferrari) temsilciliğini yürütmektedir.
Bir kilometre taşı Fiat Egea!
Tofaş, 2015 yılında yeni binek otomobil projesi olan Egea Ailesi’nin sedan karoserli ilk versiyonunu pazara sundu. Bu model, 2015 Aralık itibarıyla global pazarlarda da satışa sunulmaya başlandı. 2016 yılında ise otomobil yatırımları tamamlanarak, Fiat Egea ailesinin Hatchback ve Station Wagon versiyonları da satışa sunuldu. Fikri mülkiyet hakları Tofaş’a ait olan ve Tofaş Ar-Ge sorumluluğunda geliştirilen bu yeni modeller için yapılan 1 milyar ABD doları tutarında yatırım, Türkiye otomotiv sektörü tarihindeki en büyük ürün yatırımlarından biridir. Egea Sedan modeli, 2016 yılında AutoBest tarafından “Avrupa’nın En İyi Otomobili” seçildi. Global binek otomobiller içerisinde hem üretiminin hem de Ar-Ge çalışmalarının Türkiye’de yapıldığı Fiat Egea ailesinin Sedan üyesi, 2018 yılında 34 bin adetlik satış ile “Türkiye’nin En Çok Satan Otomobili” seçilmiş ve böylece son 3 yılın en çok satan otomobili olma unvanını korumuştur.
Comments are closed.