Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
Dünyada Değer Kazanan Veri “Data Center İstanbul 2020 Konferansı”nda Masaya Yatırıldı
Türkiye’de veri merkezi sektörünün önde gelenlerini buluşturan “Data Center İstanbul 2020 Konferansı”, 8 Aralık’ta çevrim içi olarak düzenlendi.
Kamu ve özel sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı konferansta Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever de salon başkanı olarak açılış ve kapanış konuşmalarını yaptı.
Sektörün önemli firmalarının sponsorluğunda güncel konuların konuşulduğu, üst düzey veri merkezi profesyonellerinin yer aldığı etkinlik, katılımcılarına mükemmel bir networking ortamı sağladı. “B2B” toplantılarında rastgele eşleşen izleyiciler yarım dakika ile beş dakika arasında hızlı tanışma seanslarında sanal kartvizit paylaşımları yaptı.
Konferans boyunca “Belediyecilik ve Kamu Teknoloji Uygulamalarında Veri Merkezi Kullanımı”, “Bütünleşik Çözüm ve Yazılımların Sistem Verimliliğine Etkisi”, “Veri Merkezinizi Yabancı Lisans Olmadan ve Donanım Maliyetinizi de Minimum %30 Düşürerek Yönetmek İster misiniz?”, “Veri Merkezlerinde Sürdürülebilir Verimlilik Yaklaşımları”, “Pandemi Döneminde Veri Merkezlerinin Ön Plana Çıkan Fonksiyonları”, “Veri Merkezlerinin Deprem Risk Yönetimi”, “Değişen İklim Etkisinde Kentlerimizin Serbest Soğutma Potansiyeli”, “Çevreye Duyarlı Veri Merkezi Soğutma Çözümleri”, “Başarılı Bulut Projeleri için Edge Computing’in Önemi”, “Veri Merkezlerinde Enerji Verimliliğine Yönelik CFD Modelleme Örneği” başlıklarında konunun uzmanları sunumlarını gerçekleştirdi.
Canlı demolar ile izleyiciler ürünleri detaylı olarak inceleme imkanına kavuştu.
Konferansla ilgili açıklamalarda bulunan BİDER Başkanı Vatansever, Kovid-19 küresel salgınının başlaması ile beraber dünyada ve Türkiye’de sağlık, ekonomi ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler yaşandığını belirtti.
İnsanoğlunun zorlandığı dönemlerden geçtiklerini kaydeden Vatansever, “Kriz dönemlerinde değişimlere ayak uydurabilenler durumu fırsata da çevirebiliyor. Birçok sektör evden çalışmaya başladı. Dijital dönüşümde öncü olmak isteyenler gerekli yatırımları geçmişte de yapıyordu. Dijital dönüşüme iten unsurlar arasında çeviklik ihtiyacı ve rekabet ortamı da vardı. Bulut tabanlı bilgi teknolojileri altyapısı kullananlar yeni normale daha kolay uyum sağladı. Ağırlıklı olarak kendi sistem odalarını kullananlar ise sistemlerinin en azından bir kısmını bulut teknolojilerine aktarmaya başladı. Küresel pandemi ile beraber doğası gereği değişime daha kapalı olan sektörlerde bile dijital dönüşüm için aksiyon almak zorunluluk haline geldi.” ifadelerini kullandı.
Vatansever, 5G’nin yüksek hızı ve yaygınlaşması ile beraber mobilitenin artacağını, çok daha fazla cihazın birbirine bağlanabileceğini belirterek, 2025 yılında globaldeki ve Türkiye’deki veri trafiğinin günümüze göre 2,5 kat artmasının beklendiğini bildirdi.
BİDER Başkanı Vatansever, şöyle devam etti:
“Bugün veri merkezleri kurumların sürekli artan ihtiyaçlarını karşılamak durumunda. IDC’ye göre 2025 yılı itibariyle veri merkezleri yaklaşık 175 zettabyte veri işleyecek (1 zettabyte, bir milyar terabyte veya bir trilyon gigabyte’a eşittir). Bu ortamda hızlı ölçeklenebilirlik, kritik bir başarı faktörü olarak ortaya çıkıyor. Gartner’a göre global genel bulut pazarı 2019’da yüzde 17,5 büyürken, Türkiye genel bulut pazarı 2019’da yüzde 29 büyüdü. 2020 yılında ise pandemi etkileri ile yüzde 17,2 büyüyerek 208 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. 2021 yılına gelindiğinde kurumların yüzde 90’ı bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını karşılamak için birden fazla bulut veya hibrit bulut modeli kullanması bekleniyor. IDC’ye göre 2022’ye kadar, dijital dönüşümün merkezindeki işlemci gücünü sağlayan bulut bilişim harcamaları şirket temel bilişim bütçelerinin yüzde 40’ına ulaşacak. 2028’e kadar yüzde 80’e ulaşması bekleniyor.”
Comments are closed.