Metaverse, Türkiye’ye 12 yılda 37,5 milyar dolar kazandırabilir

 

Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye’ye olası ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koyduğu “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” araştırmasına göre Metaverse Türkiye’ye 2035 için öngörülen GSYH’nin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’ü kadar bir ekonomik değer sağlayabilir.

 

Türk şirketleri kullanıcı merkezli sanal deneyimler yaratmak için giderek daha fazla yatırım yapıyor. Sadece özel şirketler değil devlet kurumları da bu konuda çalışmalarını artırıyor. Metaverse’ün Türkiye’de gelecek dönemde ekonomik olarak büyüyeceği öngörülüyor. Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye üzerindeki etkisini araştırdığı ‘Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” raporunda elde edilen sonuçlara göre Metaverse ekosisteminin başarılı bir şekilde oluşturulması durumunda 2035 yılına kadar Türkiye ekonomisine 37,5 milyar dolara yaklaşan bir ekonomik katkı sağlayabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca Metaverse’ün başarılı bir şekilde yayılarak toplum tarafından benimsenmesinin olası sosyal ve çevresel etkileri de raporda ele alınıyor. Örneğin Türkiye’deki kırsal nüfus daha gelişmiş eğitim ve öğretim programları gibi yalnızca kentsel merkezlerde bulunabilecek kaynaklara Metaverse aracılığıyla erişmesi Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da katkıda bulunacağı öngörülüyor. Bunun yanında fiziksel olarak bulunma ihtiyacını azaltan yenilikler ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması da seyahat ve ticari faaliyetlerden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltacak.

Raporda öne çıkan bazı başlıklar şöyle;

Türkiye Metaverse’te en çok para birimine sahip ülke

– Araştırma internetin, Türk halkının hayatında önemli bir yer tuttuğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de ortalama bir kullanıcı günde yaklaşık 8 saatini internette geçirirken nüfusun yaklaşık yüzde 80’i sosyal medyada aktif.

– Metaverse’e ilişkin teknolojilere Türk halkının yoğun bir ilgisi bulunuyor. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 94’ü artırılmış gerçeklik (AR) kavramını biliyor. Ülkedeki yaklaşık 4 kişiden 1’i, Metaverse evreninde kullanılan bir kripto para birimine sahip. Bu oran ile Türkiye dünyadaki tüm ülkeleri geride bırakıyor.

– Türkiye’deki bireylerin ve ticari işletmelerin de Metaverse’e olan ilgileri gün geçtikçe artıyor. 2021 yılı itibariyle, Türkiye sınırları içinde 20.000’den fazla sanal arsa blokzinciri üzerine inşa edilmiş bir artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) platformu olan OVR üzerinde bireyler tarafından satın alındı.

– Metaverse’ün Türkiye’ye potansiyel ekonomik katkısının 2035 yılına kadar 19,9 milyar dolar ile 37,5 milyar dolar arasında olabileceği öngörülüyor. Bu miktar Türkiye’nin 2035 için öngörülen GSYH’sinin yüzde 1,3 ila yüzde 2,4’üne eşdeğer.

– Oluşacak bu ekonomik etkiden öncelikle yaralanacak sektörler olarak e-ticaret ve perakende, turizm ve kültür, eğitim, oyun ve e-spor gösteriliyor.

Metaverse bilgi ve hizmete erişimi kolaylaştırıyor

Ekonomik faydalarının yanında Metaverse’ün hem toplum hem de fiziksel çevre üzerinde daha geniş etkileri olması bekleniyor. Metaverse’ün başarılı bir şekilde toplumun her katmanına yayılması bilgi ve hizmetlere erişimi genişleterek, sağlık hizmetleri gibi özellikle geçtiğimiz dönemde dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelen bir hizmetin kapsayıcılığını artırabilir.

Faaliyetlerin ve hizmetlerin sanal olarak yürütülebilmesi ve sunulabilmesi, Türkiye’nin İklim Değişikliği Eylem Planı’nı da destekleme potansiyeline sahip.