Dijital Biz Dergisi | Yazar

 

Dr. Erol ÖZGÜNER

 

Mart 2022

 

 

Mobile World Congress 2022 (MWC22) İzlenimleri

 

GSMA (GSM Association) tarafından her yıl düzenlenen ve Teknoloji Dünyası Buluşması olarak kabul edilen GSMA Mobile World Congress 2022, 28 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında Barcelona’da gerçekleştirildi.

Önceleri GSM dünyasının buluşması dolayısıyla GSM operatörleri, tedarikçileri, teknoloji sağlayan iş ortağı firmaların buluşması amaçlı olan bu kongre, zaman içerisinde dünyanın en önemli teknoloji buluşmalarından birisi oldu. Geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle gerçekleştirilemeyen buluşmaya, 1 yıl aradan sonra gösterilen ilgi, pandemi şartlarının devam ettiğini düşünürsek hiç de küçümsenecek noktada değil. Muhtemelen 50.000’inin üzerinde katılımcı, dünyanın dört bir yanından Barcelona’ya gelerek ürünlerini, servislerini, çözümlerini fikirlerini, ziyaretçilere anlatma fırsatı buldular.

Bu ayki yazımızda, sizlere fuardan izlenimleri aktarmaya çalışacağım.

Fuar alanı oldukça büyük bir kongre merkezi alanı. Devasa salonlar birbirinden değerli firmalara, ülkelere ev sahipliği yapıyor. Paralel salonlarda, birçok stant ile ziyaretçiler ağırlanıyor. Fira Barcelona markası ile önemli bir ev sahipliği, turizm sezonunun en ölü zamanlarında önemli bir insan kitlesini ağırlamak suretiyle müthiş bir gelir elde edildiğini düşünüyorum. Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un kongre turizmine ev sahipliği yapması noktasında alması gereken önemli dersler olduğunu düşünüyorum. Detayları ayrı bir yazı konusu yapabiliriz diyerek Fuarın içeriklerine göz atmaya başlayalım.

Fuarda bu sene 5G teknolojisi ve servisleri yanında 6G Metaverse ve 5G Advanced başlıkları konuşulmaya başlanmış durumda. Dolaysıyla hızlar, bant genişlikleri artarken, Metaverse GSM teknolojileri içerisinde farklı servis imkanları ile yer bulmaya başlayacak gibi gözüküyor.

Konu metaverse olunca Ar/VR teknolojileri de hiç olmadığı kadar revaçtaydı. Hemen hemen her stantta bu anlamda bazı ürünlerin demoları yapılıyordu. Kendi avatarını yaratarak safariye çıkanlar, giyilebilir joysticklerle basketbol oynayanlar, zamanda yolculuk yapıp samuray kılığına girenler hemen aklıma gelenler oldu. SK Telekom (Güney Kore) ziyaretçilerini 4 boyutlu metaverse dünyasına götürerek oturulan koltuklarda VR gözlükler ve koltukların hareketiyle gerçek deneyime son derece yakın bir tecrübe yaşattı. Fuarın en ilgi çeken stantlarından birisiydi. Huawei standındaki XR stüdyo da yine ilgi çeken stantlardan birisiydi. Buradaki AR deneyimi safari ve basketbol deneyimi sunması açısından ilginçti, avatar oluşturmanın kolaylığı ise ilgi çeken diğer bir konuydu. Notre dame de Paris katedralinin, zaman içinde bir yolculukla ziyaretçilere sunulması da ilginç bir deneyimdi. Metaverse çalışmalarında, Türkiye’nin çok zengin tarih ve coğrafyasını bu anlamda çalışmak kısa geleceğin önemli konuları olacaktır.

5G teknolojilerinin donanım ekipmanlarının detaylı olarak sahne bulduğu fuarda, Wi-Fi 6 teknolojileri ve türev ürünleri de oldukça geniş bir yelpazede yer aldılar. Kampüslerin 5G ve Wi-Fi6 ile kapsanması, kampüs içi haberleşmelerde kablolama yerine yeni teknolojilerin yer alması, yarının dünyasında karşımıza RF teknolojilerinin yine önemli yer tutacağı ve servis dünyasının vazgeçilmezi olacağını gösteriyor.

Gbps everywhere veya her yerde yüksek hızlar olarak tanımlayabileceğimiz yaklaşımlar birçok GSM tedarikçisinin stantlarının raflarında ürünler olarak karşımıza çıktı.

Hemen hemen tüm operatör ve tedarikçilerin stantlarında akıllı şehir, akıllı ev, akıllı endüstriyel alanlar, akıllı kampüs yönetimleri, akıllı enerji yönetimlerine dair örnekleri görmek mümkündü.

Dron teknolojilerine dair çözümler de yine fuarda ilgi çeken konulardandı. Su altı dronu ile sualtı deneyimini gözlemlemek, savunma sistemlerinde dron kullanımına dair örnek teknolojiler gerçekten ilginçti.

GSM Servislerinin sürdürülebilirlik, kapsayıcılık paydasında buluşmasının öne çıkarıldığı stantlar ve ürünleri de görmek mümkündü. Orange, T-Mobile bunlara güzel örneklerdi.

İlgimi çeken önemli bir servis Huawei standındaki video ringbacktone. Hani bir kişiyi aradığımızda onun telefonuna koyduğu müziği dinliyorduk ya, 5G ile gelecek servislerden birisi de, aradığımız kişi veya kurumun telefon açılıncaya kadara geçen zamanda bir videosunu izlemek olacak. Bu özellikle, kamu kurumları, belediyeler ve şirketlerin çağrı merkezleri için önemli bir tanıtım mecrası olacaktır diye düşünüyorum.

Tüm bu teknolojilerin hayatımızda daha fazla yer alması için 202 yılına kadar mobil operatörlerin yaklaşık 600milyar dolarlık bir yatırım yapması öngörülüyor. Önemli bir yatırım miktarı. Bu yatırımın karşılığının abonelerden alınacağı kuşkusuz. Dolayısıyla daha çok data kullanmaya ve daha çok ödemeye hazır olmamız gerekiyor. GSM tedarikçi dünyasının önemli ismi Ericsson’un enerji verimliliğine odaklanması, enerjinin yarının teknoloji dünyasında önemli bir etmen olacağını gösteriyor. Benzer şekilde iklim değişikliklerinde bina içi (in building) IoT (Nesnelerin interneti) teknolojisinin önemli bir rol oynayacağı da beklentiler arasında.

Bulut kullanımlarının artması ve ilişkili teknolojik çözümlerde oldukça popüler çözümler arasındaydı. Bu konuda ülkemizde alınması gereken önemli bir yol olduğunu düşünüyorum.

Evet sevgili dostlar, teknolojiye doyduk diyeceğimiz bir fuardı, yüzlerce firma on binlerce çözüm, on binlerce ziyaretçi, harika bir şehir ve ufuk açan teknolojilerle bir GSMA fuarı daha sona erdi.  Teknolojinin ilerleme hızı şaşırtmaya devam ediyor, devam da edecek. Bir yenilik bitmeden yeni bir tanesi geliyor. Müthiş hızlı bir çağda yaşıyoruz. Ama Barcelona’da insanlar, işlerinden evlerine veya arkadaşları ile buluşmalara scooter’lar, bisikletler, motosikletler ile gitmeye devam ediyor ve her gidişimde daha da fazla içselleştirmeye başladıklarını görüyorum. İnsanların kendilerine, arkadaşlarına, ailelerine ayırdıkları zaman dilimi oldukça fazla. Genel olarak da mutlu insanlar şehri diyebilirim. İmrendim gerçekten. Yaşamak denen kavramı yeniden ve doğru tanımlamaya ihtiyacımız var sanırım. Ne dersiniz, bu kadar teknolojik bombardımandan sonra bir adım geriye çekilip, üzerinde düşünmeye değer sanırım.