Siber Güvenlik Haftası ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı başlıyor

 

2018 yılında kurulan Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, yerli millî siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesi, yerli ve millî teknolojilerin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda yürütüyor.

2018 yılında 54 üye firmamız ile çıktığımız bu yolda 2022 itibariyle 231 üyemiz ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2019 yılında 180 yeri ve millî ürünümüz varken 2022 itibariyle ürün sayımız 400’e yaklaştı.

Ayrıca Siber Kulüpler Birliği ve Siber Vatan paydaşlarımızla 50 siber güvenlik öğrenci kulübü ile yakın temas içindeyiz. Yaz kampları ve eğitim programları düzenleyerek yeteneğe erişim sağlıyor ve sektöre kazandırıyoruz.

Üye firmalarımız, Türk mühendisler tarafından millî teknolojiler üreten ve çözüm sunan siber güvenlik firmaları.

Üye firmalarımızın siber güvenlik ürünleri, yalnızca kendi ülkemizde yaygınlaşmıyor, aynı zamanda dünyanın birçok noktasında da kullanılıyor.

Biz de Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi olarak, üyelerimizin ürünlerinin yaygınlaştırılması için hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Üye firmalarımız 184 ülkeye ihracat yapıyor. Bu da bizim için gurur verici bir tablo.

Bildiğiniz üzere savaşlar sadece topla tüfekle yapılmıyor, aynı zamanda sürekli siber savaşlar yaşanıyor. Uzaydaki yerimizi de sağlamlaştırmamız gerekiyor. İşte bunun yolu da millî teknolojiler kullanmaktan geçiyor. Ülkemize 2020 yılında 118 bin 470 siber saldırı gerçekleşirken bu sayı 2021‘de 84 bin 113‘e geriledi. Bu da millî teknolojiler sayesinde.

Bu yıl 3’üncüsünü düzenlediğimiz Siber Güvenlik Haftası 28 Kasım Pazartesi üyelerimiz ve paydaşlarımız tarafından hazırlanan çevrim içi etkinliklerle başladı. Çevrim içi etkinlikler Salı günü de devam etti. Pazartesi günü ortaokul öğrencilerine yönelik CTF Bayrağı Yakala yarışması ile başladı. Millî Eğitim Bakanlığımız İstanbul içindeki tüm okullara yazı gönderdi ve etkinliği, Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesi olan Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi düzenledi. Salı günü ise liselere yönelik olarak yarışma devam etti.

İki gün boyunca süren çevrim içi etkinlikler için ilgi çekici ve bilgilendirici içerikler hazırlandı.

Üye firmalarımız, paydaşlarımız Siber Kulüpler Birliği ve Siber Vatan tarafından toplamda 50 olmak üzere Iot (internet of things) güvenliğinden siber güvenlikte zararlı yazılıma; dijital dönüşümden siber istihbarat eğitimine; SIEM eğitiminden siber güvenlikte dijital olgunluğa kadar birçok çevrim içi etkinliğe bini aşkın kişi katıldı.

30 Kasım Çarşamba günü ise Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı Ankara ATO Congresium’da başlayacak ve 3 gün boyunca Türk ve yabancı alanında söz sahibi uzmanların katılacağı çeşitli paneller ve konuşmalarla devam edecek. Açılışımızı T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK yapacaklar. SSB Başkanımız İsmail Demir ve DDO Başkanımız Ali Taha Koç da bizlerle birlikte olacak. NATO Siber ve Hibrit Politika Bölüm Başkanı Christian Liflander da ilk gün panelde bizlerle olacak.

Eşzamanlı olarak fuar alanında Millî Siber Güvenlik Fuarımız olacak ve 59 firmamız stant açarak ziyaretçilerini ürün ve hizmetleri hakkında bilgilendirecek. Ayrıca 30 üye firmamız ayrı bir salonda 3 gün boyunca ürünlerinin lansmanını yapacak. Yine 3 gün boyunca hediye çekilişlerimiz olacak ve katılımcılarımıza teknolojik hediyeler vermiş olacağız.

30 Kasım Çarşamba günü T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yapacağı açılış konuşması ve ödül töreninin ardından öğleden sonra panel ve konuşmalar başlayacak. Siber güvenlik alanında söz sahibi, uzman konuşmacılarımızın masaya yatıracakları konular şöyle:

  • Yeni Sınır: Siber Savaş (panel)
  • Kaçınılmaz Siber Savaşa Güvenliğinizi Doğrulayarak Hazır Olun
  • Yerli ve Millî Ürünlerle Global Pazarda Büyümek
  • Siber Güvenlik: Bir Yönetim Problemi
  • İşin Geleceği: Tamamen Dijital Güvenli Ofis

Ayrıca Azerbaycan Siber Güvenlik Teşkilatları Birliği (AKTA) ile işbirliği imza törenimiz olacak. İki devlet tek millet olarak siber güvenlikte de gücümüzü birleştireceğiz.

1 Aralık Perşembe günü açılış konuşmalarının ardından 7 konuşma ve 2 panel sizleri bekliyor.

  • Siber Fiziksel Sistemlerin Güvenliği (panel)
  • Sürdürülebilir Siber Kültür ve Tasarım ile İnsan Merkezli Güvenlik
  • Güncel Siber Trendler ve Almamız Gereken Aksiyonlar
  • Siber Güvenlikte Yapay Zekâ: Yararları ve Dezavantajları
  • Havacılık ve Siber Güvenlik
  • Siber Uzayda Sorumlu Devlet Davranışını Geliştirmenin Yolu
  • Fintech ve E-Ticaret Güvenliği

2 Aralık Cuma günü ise 1 panel ve 4 konuşma gerçekleştireceğiz.

Cuma günü kariyer günü olarak planlandı. Siber güvenlik alanında eğitim görmek isteyen ve hâlihazırda gören gençleri, firmalarımız ve alanında uzman kişilerle bir araya getiriyoruz.

  • Siber Kariyer Konuşmaları Siber Geleceği Şekillendirenler (panel)
  • Siber Güvenlik Ekosisteminin Güçlendirilmesi-Kalkınma Ajansları-Siber Vatan Progr
  • Siber Sohbetler: Sıfırdan Bir Siber Kahramana Nasıl Dönüşülür: Siber Güvenlikte Kariyer Yolu

3 günlük fiziki etkinlikte toplamda alanında uzman Türk ve yabancı 30 panelist ve 20’den fazla konuşmacı etkinliğimizde olacak.

Etkinlik ücretsiz ve halka açık.

www.siberguvenlikhaftasi.com web sitesinden kayıt oluşturulabilir ve programın detaylarına ulaşılabilir.