Dijital Biz Dergisi | Yazar

 

Dr. Erol ÖZGÜNER

 

Aralık 2020

 

 

Teknolojide Son Trendler ve 2030’a Doğru Yolculuk

 

İçinde bulunduğumuz teknolojik devrim çağında gün geçmiyor ki yeni bir ürün, yeni bir servis hayatımızı değiştirecek zenginlikler ve kolaylıklarla gündelik hayatımıza girmesin ve tüm alışkanlıklarımızı değiştirmesin. Her geçen gün, dünya çapında üreyen data, bir önceki günü neredeyse katlarken bir yandan da insan hayatını kolaylaştıran ve hayatımızı değiştiren etkilerle kendisini hissettirmeye devam ediyor. Bu ay, aslında çok zor geçen 2020 yılının son ayına giriyoruz. Genellikle yıl sonları, o yıla dair bireysel, ailesel, genel ve özel değerlendirmelerin yapıldığı bir ay olmanın yanı sıra yeni yıldan beklentilerin netleştirildiği ve hedeflerin konulduğu bir zaman dilimidir de. Yılın son yazısında, bizi önümüzdeki 10 yılda bekleyen teknolojik gelişmeleri belirlemeye ve bu gelişmelerin hayatımızı nasıl değiştireceğine dair beklenti ve tespitleri paylaşmaya çalışacağım.

Sistemlerin birbirleriyle bağlantıları ve birleşimleri yine önemli bir teknoloji süreci olacak. Bu noktada 5G, Uzay Transmisyonu, verinin paraya dönüştürülmesi, merkezden değil uç noktadan analitik, hesaplama ve karar verme, siber güvenlik, blok zincir, biometrik altyapılar ve sanal finans sistemleri sürekli bir gelişim gösterecektir.

Sıfır vizyon stratejileri hayatımıza daha çok girecek. Sıfır atık, sıfır enerjili binalar, karbon salınımsız şehirler, sıfır suç oranlı şehirler, sıfır email (çok iddialı) ve sıfır kazalı şehirler yeni 10 yılın trendleri olacaktır.

Bilişsel teknoloji çağı teknolojileri olarak, makine öğrenmesi, derin öğrenme, akıllı dijital asistanlar, robotik süreçlerden robot işçilere geçiş hızlanacaktır.

Ekonomik trendlere bakıldığında, online-offline süreçler birbirini tamlayacak şekilde hayatımızda olmaya artarak devam edecektir. Fiziksel mağazacılık değişecek, müşteri ve vatandaş deneyimi arttırılacak şekilde mağaza içi teknoloji deneyimleri arttırılacaktır. Perakende tüketim toptan tüketimin ayrılmaz bir parçası olarak paylaşımlı teknolojik altyapılarla finansal olarak daha ucuz sahip olma sonuçlarını doğuracaktır.

Şehirleşmelerde mega koridorlar, mega şehirler, mega bölgeler ve mega gecekondu mahalleleri City as a customer ana fikri ile şehrin yaşayanlarını tıpkı bir firmanın müşterisine davrandığı şekliyle maksimum memnuniyet yaratacak teknolojilerle hayatımıza girecek.

Akıllı ürünler ve akıllı şehirler teknolojik gelişimlerini yeşile ve doğaya yakınsayarak sürdürecek.  Altyapıda ise otonom imalatlar, dayanıklı malzeme üretimleri, yüksek hızlı ulaşım araçları, ileri su ve sulama çözümleri hayatımızda daha fazla yer alacak çözümler olacaktır.

Sosyal trendlerde, yaşlanan nüfusun kendine yer bulduğu, Y, millenium, Z kuşaklarının domine ettiği, kadın hassasiyetinin arttığı trendler ile karşılaşacağız.

Ulaşım ve mobilizasyonda, mikro mobilite, araç paylaşımları, tümleşik ulaşım, elektrikli araçlar dağıtım araçlarının (soğuk veya genel) modernizasyonu, otonom ve nihayet uçabilen araçları sonraki 10 yılda artık görmeye başlayacağımızı düşünüyorum.

Sağlıkta yeni teknolojiler tedavi ve evde bakım süreçlerinde çok daha aktif olacak, dijital sağlık teknolojileri, yoğun bakım ünitelerinin uzaktan yönetilmesi, her an her yerde sağlık değerlerine ulaşım ve yerinde sağlık yönetimi çok daha etkili olacak, tabi ki Covid benzeri global virütik vakalara karşı dünya artık daha duyarlı hale gelecek, hücre tedavilerinde ve uzaktan robotik yönetimlerle ameliyatlar daha yönetilebilir ve uygulanır hale gelecek.

Teknolojiye sınır çizmek kolay değil, o sebeple hayatın her aşamasına etki edecek altyapıları önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok daha fazla hayatımızın içinde göreceğiz.

Çok zor geçen 2020 yılının ardından tüm dünya ve tüm insanlığa, sevgi, barış, huzur, sağlık ve başarı dolu bir yeni yıl olması dileklerimle, selam ve sevgiler…